Manitoba múka, 1kg
2.80 €
Zloženie: pšeničná múka hladká manitoba.
Vďaka vysokému obsahu bielkovín 12% má vysokú nasiakavosť a označuje sa aj ako "silná múka". Manitoba je vyhľadávaná mnohými pekármi vďaka jej elasticite a pružnej konzistencii. Využíva sa aj na zvýšenie elasticity ostatných múk. Cesto z Manitoby je nadýchané a vydrží dlhšie čerstvé než cesto z bežných múk.
Tajomstvo múky Manitoba je v jej obsahu bielkovín a lepku. Lepok obsahuje gliadín a glutenín (75-95%), ktorý sa nachádza v endosperme zrna. Tento gliadín a glutenín sa nenachádza v klíčku či otrubách, preto celozrnná múka nedokáže nahradiť múku Manitoba. Gliadín je zodpovedný za pružnosť, glutenín za ťažnosť cesta.
Je to vzácna potravina pre tých, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu, neobsahuje cholesterol a nasýtené tuky.